FAQ

Share/Bookmark

Lak onderhoud

Autowassen

Voor het behoud van uw lak, is regelmatig autowassen een vereiste. Diverse omgevingsfactoren kunnen de laklaag zodanig belasten dat er blijvende beschadigingen ontstaan. Een goed voorbeeld is ‘vogelpoep’. Als dit niet binnen een paar dagen verwijderd wordt, tasten chemische stoffen de lak zodanig aan dat de contouren van de plek zichtbaar blijven, tot en met zelfs het afbladderen van de lak. Regelmatig wassen van de auto verwijdert in ieder geval alle verontreiniging en houdt bijvoorbeeld ook de lichtmetalen velgen vrij van agressieve zwarte remstof.

Poetsen

Indien u een nieuwe of gebruikte auto aanschaft, is deze bij aflevering gepoetst. Maar wat is nu eigenlijk poetsen? En wat is het belang ervan voor de lak van uw auto? Poetsen is het aanbrengen van een laag over de lak. Een laag die glimt zodat het lijkt alsof uw lak ervan opknapt. Deze laag bestaat meestal uit siliconen, vetbolletjes, en dat verklaart waarom de lak zo ‘glad’ aanvoelt. Deze laag is waterafstotend waardoor het bij nat weer zichtbaar is of een auto gepoetst is of niet. De aangebrachte laag houdt echter maar kort op de lak, indien u de auto niet wast is dat ongeveer 2 maanden. Wast u de auto frequent dan is de laag reeds na 2 wasbeurten verdwenen.
 

Cleanen

In sommige gevallen is de lak zó verweerd dat het niet mogelijk is om met een poetsbeurt de oude helderheid terug te halen. In vrijwel al deze gevallen gaat het om een zogenaamd ‘éénlaags laksysteem’. Dit systeem wordt door autofabrikanten al enkele jaren niet meer toegepast. Bij verweerde lak of ook wel 'doffe' lak dient een slijpmiddel oftewel ‘cleaner’ te worden toegepast. Dit middel slijpt de verweerde toplaag van de lak. Bij wegpoetsen van het slijpmiddel ziet u aan de kleur van de restanten dat een deel van de laklaag verwijderd is. Na het ‘cleanen’ moet wel weer een siliconenlaag aangebracht worden. De laklaag dient dus gepoetst te worden.
 

Lakveredeling

Bij lakveredeling wordt na het wassen van de auto een teflon coating aangebracht. De coating sluit de laklaag af en beschermt deze tegen omgevingsfactoren. Door deze beschermende laag hoeft uw auto de eerste jaren niet meer in de was gezet te worden; afdoen met water is voldoende.


Ga terug naar Tips >